Een APK keuring staat voor de Algemene Periodieke Keuring (APK). Dit is een Europees wettelijk verplichte keuring. Tijdens deze keuring wordt een auto beoordeelt door een keurmeester op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring.

Waar wordt op gelet tijdens de keuring

Tijdens de APK keuring wordt uw auto op de volgende onderdelen beoordeeld:

  • De verkeersveiligheid (wielophanging, remmen, schokdempers, stuurinrichting, banden, verlichting en carrosserie)
  • Het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
  • De registratie (de kilometerstand, identificatienummer, het voertuigbewijs en de verbruikte brandstof)

Wat moet er worden meegenomen naar een APK keuring?

Alleen de auto is nodig voor de APK keuring. Zo wordt het chassisnummer in combinatie met de kentekenplaat gebruikt als identificatiemiddel gebruikt voor uw auto. Sinds 2010 is het dan ook niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs mee te nemen naar de keuring. Zo is het ook niet meer verplicht om zelf de auto te leveren. Dit kan ook een vriend/kennis zijn wanneer het moment u niet uitkomt.

Hoe bereid ik mijn auto voor op een APK keuring?

Uw auto kan op verschillende punten worden afgekeurd. Een aantal zaken kan u zelf vooraf alvast nalopen om eventuele kosten te besparen:

  • De banden
    Heeft uw banden nog voldoende spanning en heeft het voldoende profiel? Schaf je voor de keuring nieuwe banden aan, dan kan je zelf bepalen waar je ze koopt. Dit kan veel geld schelen.

  • De verlichting
    Werkt de verlichting van uw auto naar behoren? Ook de kentekenverlichting is een graadmeter voor het behalen van de APK keuring. Zo kan het interessant zijn om zelf de verlichting te vervangen

  • De ruitenwissers
    Ruitenwissers die strepen achterlaten op uw ruit dienen vervangen te worden. Valt dit jou op voor de keuring, dan is het mogelijk om goedkoop zelf een nieuw setje wisserbladen te kopen