Een nieuwe wagen kopen, is een hele investering. Daarom is het belangrijk dat je op voorhand al een aantal zaken voor jezelf uitmaakt, zodat de zoektocht eenvoudiger verloopt. In dit artikel worden er een aantal stappen besproken die je moet nemen voordat je een nieuwe wagen kan aankopen.

Bepaal je budget

Het belangrijkste bij het aankopen van een nieuwe wagen is natuurlijk het budget en niet de soort wagen die je wil kopen. Wanneer je budget beperkt is, heeft het geen nut om op het internet op zoek te gaan naar zoals een land rover of een jaguar F-type. Dit zijn wagens die tienduizenden euro’s kosten en die voor veel mensen bijna onbetaalbaar zijn. Indien je amper tot geen budget hebt, kan je altijd een lening aangaan om een wagen te kopen. Hou er wel rekening mee dat je, net zoals bij elke andere lening, ook rente moet terugbetalen. Je zal dus op het einde van de rit meer hebben afbetaald dan dat je wagen zal hebben gekost.

Nieuw versus tweedehands

Je budget zal ook voor een groot stuk bepalen of je voor een nieuwe wagen zal gaan of voor een tweedehandswagen. Een tweedehandswagen heeft natuurlijk verschillende voordelen, maar heeft ook heel wat nadelen. Zo weet je niet of er verborgen gebreken aan de wagen zijn. Wanneer je de wagen dan ook nog eens bij een particulier aankoopt, heb je ook geen garantie indien je snel terug kosten zou hebben. Indien je budget het toelaat, is het het veiligste om een nieuwe wagen te kopen. Anders koop je best je tweedehandswagen bij een erkende verdeler of ga je een kijkje nemen bij je garage naar het aanbod van stockwagens.

Zorg dat de administratie in orde is

Of je nu een duurdere wagen zoals een land rover of een jaguar F-type wil kopen of een goedkopere zoals een Toyota of een Nissan, je mag pas met je wagen rijden wanneer alle administratie in orde is. Dit houdt in dat er eerst nieuwe nummerplaten moeten worden aangevraagd indien je vorige wagen nog een nummerplaat had dat ouder was dan 2010. Hou er rekening mee dat dit ook enkele werkdagen kan duren. Bij recentere wagens mag je je huidige platen blijven gebruiken. Indien je nieuwe platen moet aanvragen, moet je de oude ook bij een postkantoor binnenbrengen. Zij schrappen de nummerplaat waardoor de taks die je moest betalen ook wordt stopgezet.

Ook je nieuwe wagen moet volledig verzekerd zijn voordat je er mee kan rijden. Je kan zonder problemen bij de verzekering je oude verzekering laten overzetten op een nieuwe wagen. Rijd pas met de wagen wanneer alle administratie hiervoor in orde is. Wanneer je wordt tegengehouden door de politie en je wagen is niet verzekerd, dan kan dit je een erg hoge boete opleveren. Enkele dagen geduld hebben, kan je heel wat geld uitsparen.