In deze blog treft u alle relevante en essentiële informatie aan over winterbanden. Wanneer zijn winterbanden benodigd? Wat zijn winterse omstandigheden? In welke landen zijn winterbanden wettelijk verplicht? Welke winterbanden zijn als beste getest? Wanneer moet je sneeuwkettingen gebruiken? Welke banden worden door de ANWB aangeraden? Al deze informatie treft u aan in deze FAQ.

Zodra het echte winterweer begint ben je eigenlijk al te laat en ontstaat een ware run op winterbanden. Vorig jaar hebben veel Nederlanders zonder winterbanden het zelf ervaren: minder grip in de bochten, een dubbele remweg, niet weg kunnen rijden bij een groen verkeerslicht of de auto zelfs niet uit een parkeerplaats kunnen krijgen. De winterband werd een zeer gewild artikel en leidde zelfs tot wachtlijsten bij leveranciers. Door op tijd winterbanden te kopen ben u alvast goed voorbereid op de winter. Zodra de letter “R” in de maand zit ben u altijd veilig op weg met autobanden van winterbandenaanbieding.com

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

De samenstelling van het rubber is anders. Bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius zullen winterbanden beter gaan presteren dan zomerbanden omdat bij die laatste categorie het rubber gaat verharden. Het soepel blijven van de winterband resulteert in een betere grip en een comfortabelere band. Een hardere (zomer-)band zal op slecht wegdek eerder het contact met de weg doen verliezen. Met name bij het rijden in de sneeuw is de winterband superieur. Sneeuw is een echte kritieke rijomstandigheid waardoor zelfs het aanpassen van de snelheid bij een zomerband niet meer helpt. Bij het rijden op ijs presteert de winterband ook beter, maar wonderen mag je hier niet verwachten. Let wel op voldoende profiel, bij een winterband wordt een absoluut minimum aangehouden van 4 mm.

Wanneer winterbanden?

Het is verstandig om al winterbanden onder uw auto te hebben of te kopen voordat het officiële winter seizoen begint, dit jaar is dat rond de maand november. Men gaat vaak pas nieuwe winterbanden kopen als het winter seizoen al vol aan de gang is, dit is niet verstandig omdat men niet precies kan zeggen wanneer het gaat sneeuwen of ijzelen.

Bij temperaturen van 7 graden Celsius of lager gaan winterbanden beter presteren dan de zomerbanden en all-weather-banden. Doordat de winterbanden soepel blijven resulteert dit in betere grip en een comfortabele wegligging. Een hardere band (zoals een zomerband) zal slechter op een nat of besneeuwd wegdek presteren en eerder het contact met de weg verliezen waardoor u de macht over het stuur kunt verliezen. Ook bij ijzel presteren de winterbanden aanzienlijk beter.

Veel mensen kiezen ervoor om een combinatie van banden en velgen aan te schaffen. Wij van winterbandenaanbieding.com raden dit ook aan om te doen, dit is namelijk goedkoper voor u. Als het tijd is voor de wissel van de autobanden tijdens de zogenoemde “winterbanden wissel weken”, dan is het goedkoper om een combinatie te kopen (banden plus velgen). Omdat op deze manier alleen de huidige wielen set hoeft te worden omgewisseld met de nieuwe set. Dit is namelijk goedkoper dan een nieuwe banden set op uw huidige velgen te laten monteren. Op de website Autobandenspot.nl vind je snel en eenvoudig een adres voor een vakkundige bandenwissel in Amersfoort, Utrecht, of een van de vele andere regio’s.