Elektrisch rijden is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd van deze nieuwe manier van rijden. Ben jij van plan om binnenkort elektrisch te gaan rijden? Dan zijn deze tips erg handig voor jou.

1. Zorg voor een laadpaal

In het begin zul je nog heel erg moeten wennen aan het opladen van je auto. Een lege accu zal je in het begin daarom ook vaak mee maken. Omdat niet iedereen een laadpaal thuis heeft, is het lastig om in te schatten op welke momenten de auto opgeladen moet worden. Om laadproblemen te voorkomen kan het handig zijn om zelf een laadpaal aan te schaffen voor op jouw oprit. Indien jij geen eigen oprit hebt, kun je bij de gemeente aanvragen of er bij jouw huis een publieke laadpaal geplaatst kunt worden. De regels hiervoor zijn per gemeente weer anders, dus kijk even op de site van jouw gemeente wat de regels omtrent laadpalen zijn.

2. Pas je rijstijl aan

Je zult merken dat het rijden in een elektrische auto behoorlijk verschilt van een conventionele benzine-bak. Jouw rijstijl moet daarom misschien wel wat aangepast te worden. Zo remt een elektrische auto meer af op het moment dat je jouw gaspedaal loslaat. Dit komt omdat dit energie oplevert die de auto weer gebruikt om de accu bij te laden. Als het glad is kun je daarom beter geleidelijk van je gas afgaan, om te voorkomen dat je in een slip terecht komt. Bovendien is jouw rijstijl ook nog eens van invloed op de actieradius van de auto. Als jij niet wilt bijladen, zal je zuiniger moeten rijden. Niet te hard optrekken, niet te hard rijden en maak vooral gebruik van de (adaptive) cruise control.

3. Let op in de winter

Zoals benoemd kan het rijden in een elektrische auto bij gladheid in het begin best even eng aanvoelen, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt is er niks meer aan de hand. Wel moet je in de winter rekening houden met een accu die sneller leegloopt dan je bent gewend. Als jij ‘s morgens in een warme auto wilt stappen, is het handig om deze alvast voor te verwarmen als deze nog aan de lader staat. Zo rijd jij weg in een warme auto met een volle accu. Nog niet warm genoeg? Probeer dan de auto warm te krijgen met de stoelverwarming. Dit kan tot 25% energie besparen ten opzichte van de reguliere verwarming!