Overal in het verkeer heb je wel markeringen. Op de weg, op het fietspad maar ook op de stoep. Hier lees je meer over de voordelen van markeringen in het verkeer.

Voor iedereen te zien


Een voordeel van markeringen in het verkeer is dat het voor iedereen duidelijk te zien is in tegenstelling met verkeersborden. Die zal namelijk 3 keer geplaatst moeten worden voor het duidelijk te zien is. Voor voetgangers zal een bord geplaatst moeten worden, voor fietsers en voor automobilisten. Markeringen zijn maar 1 keer nodig dat het voor automobilisten, voor fietsers en voor voetgangers duidelijk is.

Geen vangrail nodig

Dit is van toepassing voor automobilisten, bijvoorbeeld bij een afrit van een snelweg leiden de markeringen je de snelweg af en is er geen vangrail nodig die de weg in tweeën splitst.

Dit is natuurlijk niet alleen bij een afslag van een snelweg, maar ook de weg in de stad om de twee rijbanen te splitsen van beide kanten. Dit is ook demarkering die het meeste voorkomt wereldwijd. Aangezien wat ook logisch is overal de weg gesplitst is in twee en het duidelijk moet zijn welke kant van wie is. Echter heb je dit niet op alle wegen. Dit zijn dan vooral éénrichtingsverkeer wegen waar dit dus ook niet nodig is.

Handig in het donker


Ook een voordeel van markeringen is dat het voor automobilisten makkelijker te zien is dan verkeersborden in het donker. Je licht schijnt namelijk niet recht vooruit maar schijnt op het wegdek waardoor de markeringen makkelijk te zien zijn in het donker.

Ook geldt dit natuurlijk voor fietsers. Een licht van een fiets schijnt vaak een beetje naar beneden waardoor de markeringen voor fietsers ook makkelijk te zien zijn in het donker.

Ook voor de stoep


Je hebt natuurlijk ook markeringen voor voetgangers. Aangezien mensen regelmatig naar de grond kijken zien ze deze markeringen meteen. Op dit moment zie je veel markeringen op de grond in winkelcentra voor het in acht nemen van de coronamaatregelen. Hier is slim over nagedacht aangezien mensen het meteen zien als ze naar beneden kijken. Dit valt dus meer op dan bijvoorbeeld bordjes hiervan op te hangen

Ook zie je markeringen voor voetgangers vaak voor evenementen zoals de avondvierdaagse, waarbij er allemaal pijlen op de grond staan welke route je moet volgen. En natuurlijk de zebrapaden om niet te vergeten.

Bron: rscarserviceandoptimizing.nl